Dramatické rozuzlení krajského přeboru

13.04.2014 20:54

Po úspěšném 10. kole, ve kterém jsme porazili TJ Znojmo, nám stačilo k jistotě záchrany v soutěži remízovat s Adamovem. V případě porážky by o našem sestupu, či udržení se v krajském přeboru rozhodoval výsledek zápasů MKS Vyškov – TJ Znojmo a SPgŠ + G Znojmo – Sokol Rudice.

Oproti minulému utkání jsme udělali pouze dvě změny v sestavě – Juru Hrdinu, který se omluvil z rodinných důvodů, nahradil tata, a Daniela Gajdoše nahradil Michal Vávra.

Na začátku utkání se mi příliš nelíbily pozice Petra Kučery a Reného. Zato Gustav stál lépe s Dr. Píšem, který v minulých sezonách hrával krajský přebor za nás, v této sezoně však hájí barvy Adamova. Věřil jsem Pepovi Spodnému, že udolá Standu Staňka. Černými hrající Pepa měl trochu lepší pozici, ve které Standa Staněk nechal odpočívat své oblíbené jezdce na polích e1 a d1. Ostatní pozice byly v přibližné rovnováze, věřil jsem, že uhrajeme alespoň remízu 4:4.

Prvních pět partií skončilo remízou (partie na prvních dvou šachovnicích po vyrovnaném průběhu, Pepa ani Gustav nevyužili mírně lepších pozic, dále remízoval Michal Vávra s Pavlem Masákem – kapitánem hostů). Petr Kučera měl od zahájení horší pozici s Karlem Švehlou, partii již nešlo zachránit ani patovými motivy v závěrečné pozici. René se štěstím zvítězil v partii s panem Markem po nepřesně zahrané kombinaci soupeře. Za stavu 3,5-3,5 rozhodovala o výsledku zápasu partie mezi tatou a Leošem Ševčíkem. Tata zahrál dobře zahájení, ve střední hře však zbytečně ztratil pěšce, čehož soupeř využil a partii a tím i celý zápas pro Adamov vyhrál v poměru 4,5-3,5.    

Za této situace jsme už mohli jen doufat, že se zachráníme díky výsledku ostatních zápasů. Jako první jsme se od Luboše Rišky dozvěděli, že SPgŠ + G Znojmo porazí Sokol Rudici. Tím se Rudice stala prvním jistým sestupujícím z krajského přeboru a SPgŠ + G Znojmo nás o jeden bod předstihlo. O našem sestupu, či udržení se v soutěži rozhodoval výsledek zápasu MKS Vyškov – TJ Znojmo. TJ Znojmo by nás předstihlo v případě vítězství ve Vyškově v poměru 6-2. TJ Znojmo porazilo Vyškov 5,5-2,5 a při stejném počtu bodů i skóre rozhodl v náš prospěch vyšší počet vyhraných partií (20 versus 19 vyhraných partií TJ Znojma).   

S velkým štěstím jsme se zachránili v krajském přeboru. Možná to byla kompenzace za minulou sezonu, kdy těsná a smolná porážka v posledním kole rozhodla o tom, že jsme nepostoupili do 2. ligy. 

Lukáš Řehůřek

 

—————

Zpět