Překvapivé vítězství s Lokomotivou C v krajském přeboru

19.01.2015 10:15

V 6. kole krajského přeboru jsme hráli s jedním z favoritů krajského přeboru - týmem Lokomotivy Brno C, která navíc nastoupila v nejsilnější sestavě. Při takové sestavě soupeřů jsem považoval případnou remízu 4:4 za velký úspěch. Zajímavostí je, že kapitán Lokomotivy Brno A Karel Kratochvíl na poslední chvíli sháněl jednoho hráče místo nemocného Adama Dvořáka do A - týmu Lokomotivy, která současně hrála zápas 1. ligy s Durasem B a žádal kapitána našich soupeřů Jakuba Bednáře, aby uvolnil jednoho z hráčů Lokomotivy C pro A-tým. Nicméně k tomu nedošlo a v 7 hráčích nastoupil A-tým Lokomotivy.

My jsme opět neměli k dispozici Ville Ketolu, nominoval jsem do sestavy Petra Alexandra, který za náš tým odehrál první zápas.

Zápas se zpočátku pro nás vyvíjel příznivě, poté co, René získal bílými figurami kvalitu v partii s Petrem Kunčarem. Nakonec se však partie otočila, paradoxně René nakonec byl jediným z našich hráčů, který prohrál. Velice ostrá partie se odehrávala na sedmé šachovnici mezi Pavlem Kopkanem a Oskarem Hájkem. Po nestandardním zahájení vznikla po 15. tahu pozice, ve které oba soupeři již ztratili možnost rošády a Pavlův bílý kůň byl zatoulaný na a8 po dobrání černé věže a stejně tak Oskarův kůň na poli h1 po dobrání bílé věže. Přiznám se, že tuto partii jsem zpočátku raději nesledoval, abych se nerozptyloval od své partie. Ostatní partie byly vyrovnané.

Jako první skončila partie na 8. šachovnici mezi Petrem Alexandrem a talentovaným Danielem Markem. Poté remízoval Pepa Spodný s Jiřím Musilem, Pepa potřeboval bodovat po dvou porážkách v minulých kolech, proto jsem souhlasil s tím, aby soupeři nabídl remízu, která byla soupeřem přijata.

Pak došlo k remíze na 2. šachovnici mezi mnou a Jakubem Bednářem. První Jakubovu nabídku na remízu jsem odmítl, druhou nabídku jsem již akceptoval. Vznikla vyrovnaná koncovka s dvěma věžemi a bělopolným střelcem na každé straně, ve které jsem neviděl možnost, jak se pokusit získat výhodu.

Po přibližně dvou a půl hodinách hry byl stav zápasu 1,5:1,5. Poté velice dlouho žádná partie neskončila. Utkání bylo velice bojovné a napínavé. Tak jsem alespoň využil čas tím, že jsem udělal pořádek v naší šachové skříni a koupil jsem baterky do jedněch digitálních hodin, u kterých se vybila baterie.   

Pak skončila partie na 6. šachovnici remízou mezi Jurou Kubíčkem a Benediktem Hofírkem ve věžové koncovce. Jura zahrál partii dobře, bez problémů udržel černými figurami remízu proti papírově silnějšímu soupeři. Následně jsme se ujali vedení po výhře Davida Holemáře s panem Šnorkem. David pěkně uplatnil převahu pěšce v koncovce jezdce proti střelci. Pak Petr Kučera získal dva pěšce v koncovce s Peterem Zavackým a zvítězil, čímž jsme se ujali vedení 4:2.

Za tohoto stavu Pavel Kopkan zajistil vítězství v zápase remízou s Oskarem Hájkem. Jak jsem už zmínil, partie byla velice ostrá a právě této partii byla věnována největší pozornost v pozápasové analýze v restauraci U Samsona. Pavel měl v závěrečné pozici přivyhranou věžovou koncovku, přesto si myslím, že bylo dobré pojistit remízou vítězství družstva, i když Pavel za remízu rád nebyl. Zato Oskar akceptoval nabízenou remízu během vteřiny.

Jako poslední skončila Reného partie. René po zisku kvality umožnil soupeři, aby získal inciativu. Následně vznikla pro Reného horší koncovka, kdy měl René dvě věže a několik pěšců proti soupeřově dámě a převaze pěšců, především však Petrův h-pěšec šel nezadržitelně do dámy, poté se René vzdal.

Celkově jsme porazili Lokomotivu 4,5:3,5. Musím všechny naše hráče pochválit za bojovnost. Po tomto vítězství máme na kontě 10 bodů, což je stejný počet jako jsme měli loni na konci sezony, kdy jsme se s odřenýma ušima zachránili.

Lukáš Řehůřek


—————

Zpět