Těsné vítězství s Durasem C

01.03.2015 18:28

V 9. kole krajského přeboru jsme hráli s týmem Durasu C. Do tohoto zápasu jsme nastoupili téměř v kompletní sestavě, pozitivní bylo, že mohl nastoupit i Ville Ketola, který se vrátil z Finska, Ville za nás odehrál druhý zápas v soutěži. Nám stačilo v tomto zápase uhrát remízu 4:4, abychom získali jistotu záchrany.

Sestava domácích mě trochu překvapila. Na první šachovnici totiž zasedl pan Lamser, který je na soupisce Durasu napsán až na pátém místě. Kapitán domácích Martin Hyrš pravděpodobně zvolil taktiku co nejméně prohrát na předních šachovnicích a co nejvíce zvítězit na zadních šachovnicích. Duras má kvalitní náhradníky, v dnešním zápase nastoupili oba bratři Tomešové.

Utkání bylo velice bojovné, první partie skončila po více než dvou hodinách hry. Šli jsme do vedení po výhře Petra Kučery nad Milanem Boháčkem. Petr partii rozhodl útokem na krále soupeře, je to cenné vítězství, protože Milan Boháček měl 100% zisk bodů před tímto zápasem (4 body ze 4 partií).

Pak skončila remízou partie na první šachovnici mezi Davidem Holemářem a panem Lamserem. David měl podle mého názoru po celou partii stísněnější pozici, proto jsem nebyl proti tomu, aby David souhlasil s remízovou nabídkou soupeře.  

Domácí brzy srovnali po výhře Petra Zuziaka nad Jurou Hrdinou. Jurovi se v letošní sezoně nedaří, o výsledku dnešní partie však rozhodlo Jurovo celkem zbytečné taktické přehlédnutí.   

Stav zápasu byl srovnán na 1,5: 1,5. Pepa Spodný hrál bílými figurami s Tomášem Lamserem, měl sice o něco lepší pozici, přesto jsem mu dovolil, aby Tomášovi nabídl remízu, kterou Tomáš přijal. Stejně tak nabídl remízu René ve velice zajímavé partii s Pavlem Tomešem. Renému se povedlo zahájení (hrál se volžský gambit), kdy Pavel podle mého názoru neměl žádnou kompenzaci za obětovaného pěšce. Pak se ale pozice zkomplikovala a Pavel Reného nabídku přijal. Stav zápasu byl 2,5.2,5.

Pak šli do vedení domácí, Jura Kubíček totiž překročil čas v partii se Zdeňkem Tomešem. Je to škoda, protože jsme v analýze dospěli k závěru, že pozice byla vyrovnaná.

Zápas se rozhodoval na 2. a 3. šachovnici, kde jsme měli papírovou převahu i lepší pozice. Věřil jsem proto, že minimálně 1,5 bodu z těchto dvou partií uhrajeme, což by stačilo na zápasovou remízu 4:4. Hrál jsem na 2. šachovnici s Michalem Syslem, hráli jsme zavřenou španělskou obranu, Michal měl pasivní pozici, bránil se dobře, ale po přechodu do čtyřvěžové koncovky již pozici s několika pěšci méně nešlo udržet.  Stav zápasu se vyrovnal na 3,5:3,5.

O výsledku zápasu rozhodovala partie na 3. šachovnici, kde Ville Ketola hrál střelcovou koncovku (dva střelci na každé straně) s Laďou Palovským. Villemu se podařilo v koncovce získat pěšce, díky tomu v partii zvítězil a my jsme zvítězili v utkání nejtěsnějším rozdílem 4,5: 3,5 a získali jsme tak jistotu záchrany v KP 1.

Lukáš Řehůřek  

—————

Zpět