Úspěšný šachový víkend bystrckých olejářů

01.04.2014 00:21

Uplynulý šachový víkend byl pro bystrcké olejáře mimořádně úspěšný.

Sobotní přebor jihomoravského kraje družstev v bleskovém šachu jsme chtěli pojmout pouze jako rozehrání před nedělním utkáním o udržení v soutěži KP 1.

 

Přeboru v bleskovkách, který se konal v Jundrově, se zúčastnilo 20 družstev, hrálo se systémem každý s každým na 19 kol. My jsme hráli tento přebor čtyřčlenných družstev v pětičlenné sestavě ve složení já, Petr Kučera, René Přibyl, Gustav Nikodém a Daniel Gajdoš s tím, že jsme se pravidelně střídali. Všechna kola před obědem jsme vyhráli, po obědě jsme narazili na favority tohoto turnaje a prohráli jsme s družstvy Lipovce A a Durasu Brno A, remizovali jsme s družstvy Moravská Slavia Brno A a Lokomotivy Brno A. Tato družstva se seřadila na prvních čtyřech místech v pořadí: Moravská Slavia A, Lokomotiva Brno A, Duras Brno A, Garde Lipovec A.

Na pátém místě s jednobodovou ztrátou na čtvrtý Lipovec a pětibodovou ztrátou na vítěznou Moravskou Slavii, zato s třináctibodovým náskokem na šestý Duras Brno B se umístilo naše družstvo. Chtěl bych všechny naše hráče pochválit za výborný výkon.

 

Konečné pořadí – viz odkaz 

https://chess-results.com/tnr129294.aspx?lan=5

 

V neděli 30. března jsme vyrazili do Znojma na záchranářský zápas v KP1 s domácím TJ Znojmo. Oběma družstvům se v tomto ročníku KP 1 vůbec nedaří, a v roce 2014 už vůbec ne. My jsme v roce 2014 před tímto utkáním zaznamenali pouze porážky, Znojmo si v tomto roce připsalo vítězství v lednovém kole v zápase s Ořechovem a ostatní zápasy prohrálo.

 

Na zápas do Znojma jsme vyrazili v devíti hráčích s tím, že tata hrát nebude a půjde se v průběhu šachového utkání podívat do znojemského centra a znojemského podzemí.

 

Samotné utkání se pro nás vyvíjelo příznivě. Jako prvnímu se podařilo zvítězit mě proti panu Kavanovi útokem na soupeřova krále v sicilské obraně s různými rošádami.

 

Poté remízoval Daniel Gajdoš s panem Skřenkem s černými ve výměnné remíze. Tato remíza byla pro nás cenná, protože to byla jediná šachovnice, na které měli domácí významnou ratingovou převahu.

 

Pak se vrátil tata z centra Znojma s tím, že první prohlídka podzemí bude až v 13,30, což bychom v pohodě stihli. Jenže zrovna se rozhodoval zápas, tak jsme raději podzemí oželeli a navštívíme jej při příští příležitosti. Zašli jsme na oběd kousek od hrací místnosti a přitom jsme sledovali zápas v korfbale, kdy dvě smíšená osmičlenná družstva se trefují do speciálních košů. Každé družstvo má na každé polovině hřiště čtyři hráče, kteří jsou rozdělení na obránce a útočníky. Když útočící družstvo dá koš nebo ztratí míč, přehodí bránící družstvo míč svým útočícím spoluhráčům na druhou polovinu hřiště. Také jsme během oběda koukali na znojemský fotbalový stadion, kde na první dohled neprobíhá žádná rekonstrukce. Pokud z důvodu nezrekonstruovaného stadionu spadne Znojmo do druhé ligy, bude to velká škoda pro znojemský fotbal.

 

Po přibližně půl hodině oběda jsme se vrátili podívat na probíhající šachový zápas, Jura Hrdina mezitím prohrál s panem Petlákem. Jura sice hrál s kvalitou méně, ale pozice byla zablokovaná, tak na první pohled nebylo zřejmé, jak soupeř Jurovu pozici prorazí, nicméně se mu to podařilo a Znojmo srovnalo průběžný stav utkání. Dále remízoval ve vyrovnané pěšcové koncovce Pepa Spodný na osmé šachovnici se znojemským talentem Růžičkou.

 

Na první šachovnici probíhala vrcholná časová tíseň u obou soupeřů, oběma soupeřům zbývaly přibližně dvě minuty na šestnáct tahů do časové kontroly. Pozice byla (alespoň pro mne) naprosto nepřehledná. David nakonec partii soupeře v této tísni přelstil, čímž jsme se opět ujali vedení v zápase.

 

Poté Gustav porazil pana Fojtácha ve věžové koncovce a stav zápasu byl 4:2 v náš prospěch. Petr Kučera v partii s Lukášem Mikulů měl lepší koncovku s jezdcem a pěti pěšci proti soupeřově střelci a pěti pěšcům.

Nakonec Petr zvítězil, v konečné pozici soupeřovi zůstal holý král a Petrovi kromě krále navíc a-pěšec, který utíkal nezadržitelně do dámy. Soupeř z důvodu časové tísně pravděpodobně nevyužil remízové možnosti v této koncovce.

 

V poslední partii remízoval René s panem Nekulou. René měl sice lepší koncovku s dvěma pěšci navíc, nabídl však soupeři remízu, abychom se mohli vydat na zpáteční cestu do Brna s tradiční zastávkou u Slávka v Miroslavi. 

Celkově jsme porazili TJ Znojmo 5,5:2,5.

 

Po výhře s TJ Znojmo ještě zachráněni nejsme, k jistotě záchrany v KP 1 potřebujeme neprohrát v posledním kole s Adamovem.

 

Lukáš Řehůřek       

 

 

 

—————

Zpět