Úspěšný vstup Bystrce do nové sezony

21.10.2014 17:07

V neděli 19. října 2014 byla zahájena nová sezona krajského přeboru. V úvodním kole jsme se utkali s nováčkem této soutěže – Univerzitou Brno. Univerzita má na soupisce sedmnáct hráčů, z nichž je 6 hostů, proto je velice obtížné odhadnout jejich sestavu. Jedním z hostů je náš hráč Tomáš Kacálek, dalším hostem je pan Kalendovský, který v minulých sezonách hájil barvy našeho týmu. Oba tito borci však do nedělního zápasu nezasáhli, byli v roli diváků.

My jsme k tomuto zápasu nastoupili téměř v základní sestavě, pouze Ville Ketola nenastoupil, protože byl na dovolené ve Finsku.

Samostatný zápas probíhal zpočátku velice vyrovnaně, jako první remizoval Gustav Nikodém s panem Zerdaloglu. Po přibližně dvou hodinách hry jsme šli do vedení poté, co zvítězil Jura Kubíček nad panem Pechanem. Mně se pak podařilo zvítězit s bílými v Caro-Kannu s panem Kišou, který mohl v závěrečné pozici pokrýt matové hrozby jen za cenu velké ztráty materiálu. Poté David nabídl na první šachovnici remízu panu Hladíkovi, který nabídku ihned přijal.

Vzápětí René zvítězil nad Ivanem Kopečkem.

Za stavu 4:1 pro nás se odehrávali 3 napínavé partie, jejichž výsledek bylo velice těžké odhadnout. Na osmé šachovnici (partie Jura Hrdina – pan Šebek) se hrála věžová koncovka, která vypadala hodně dlouho jako jasná remíza, i když Jura měl aktivnější pozici. Nakonec se Jurovi podařilo po pěkné hře pana Šebka udolat.

Petr Kučera vyhrál v bojovné partii se štěstím s Kyrylem Slepovem. Kyryl nevyužil možnosti získat kvalitu, útočil na bílého krále za cenu oběti materiálu. Petr však krále uklidil do bezpečí a získaný materiál rozhodl pro jeho vítězství.  

V závěrečné partii remizoval Pepa Spodný s panem Uhmanem.  Pepa se většinu partie bránil, v koncovce byl nucen obětovat kvalitu, i přesto se zdálo, že jeho postavení v závěrečné pozici bylo minimálně rovnocenné. Pepa měl špatný čas, tak remíza byla dobrá.

Výsledek zápasu 1,5:6,5 byl z pohledu domácích velice krutý. Po prvním kole jsme na čele tabulky KP 1. Koukal jsem na výsledky Bystrce v minulých ročnících KP 1 a zjistil jsem, že se jedná o naše rekordní vítězství v této soutěži.

Zajímavostí je, že naše Béčko v městském přeboru v 1. kole porazilo DDM Klášterského 6,5:0,5 a je rovněž na prvním místě tabulky po 1. kole.

 

Lukáš Řehůřek

 

 

—————

Zpět