V 1. kole KP 1 sezony 2013/2014 jsme zvítězili ve Znojmě

23.10.2013 13:19

V neděli 20. října 2013 se hrálo 1. kolo KP1 sezony 2013/2014, los nám určil za soupeře nováčka této soutěže – tým SPgŠ+G Znojmo. Tento tým je složen z velké části z mládežníků, které trénuje Honza Dočekal. Náš tým doznal drobných změn tím, že nás opustily naše dvě opory z minulých sezon, tj. Luboš Riška a doktor Píše, kteří hrají za konkurenční týmy KP 1 – Luboš za našeho nedělního znojemského soupeře a doktor Píše za Adamov. Adamov v minulé sezoně smolně sestoupil do KP1 z 2. ligy. Tyto hráče jsme nahradili v základní sestavě Danielem Gajdošem a Petrem Kučerou.

V zápase se Znojmem jsme byli mírným favoritem, navíc za Znojmo nenastoupil Tomáš Fojtík, který to avizoval již den před zápasem mému tatovi na „třetí sobotě“ na Lokomotivě. Zápas se pro nás vyvíjel příznivě. Poté, co mi René avizoval, že máme na první a osmé šachovnici figuru více, jsem nabídl svému soupeři Lubošovi Riškovi remízu, Luboš nabídku remízy přijal. Poté skončila partie na osmé šachovnici, kde můj tata zvítězil s Davidem Voborným, který má o 200 bodů větší než můj tata. Tata tak zaznamenal první vítězství Bystrce této sezoně. Tato výhra nakonec rozhodla vysokou měrou o celkovém výsledku zápasu. Obě naše posily Daniel i Petr si vybrali nováčkovskou daň a prohráli své partie. Naštěstí vyhrál René, za stavu 2,5:2,5 jsme s tatou šli na prohlídku města. Výhodou je, že se hrací místnost týmu SPgŠ+G nachází kousek od centra. V tom okamžiku se hrály zbývající tři partie - Jura Kubiček a David měli lepší pozici, pozice Jury Hrdiny byla vyrovnaná. S tatou jsme prošli centrum města, vylezli na Vlkovu věž, ze které je krásný výhled na město, dále jsme navštívili znojemský hrad, který se tyčí nad řekou Dyjí. Z prohlídky města jsme se vrátili za stavu 3,5:3,5 poté, co partie Jury Kubíčka a Jury Hrdiny skončily remízou. 

O výsledku zápasu tak rozhodovala partie na první šachovnici mezi Honzou Dočekalem a Davidem Holemářem. Jak jsem již v úvodu článku zmínil, Honza Dočekal v zahájení udělal chybu a všichni jsme si mysleli, že ztrácí figuru za pěšce. Honza však po půlhodinovém přemýšlení místo ztráty figury vynutil výměnu jeho dvou figur za věž a pěšče soupeře, čímž nás Bystrčáky nemile překvapil. I po této výměně však po celou partii Honza bojoval o remízu, neustále však zkoušel různé finty k dosažení remízy typu „šílená věž“ atd. David tyto nástrahy překonal a dovedl partii do vítězného konce, celkově jsme tedy v zápase zvítězili 3,5:4,5.

Po zápase jsme se stavili ve vinném sklípku u Slávka v Miroslavi, kde jsme ochutnali mnoho druhů vín, burčák a na závěr i ledové víno, které je velice vzácné. Tentokrát jsem měl možnost se ochutnávky zúčastnit, tata se totiž nabídl, že bude řídit, protože jsem měl v sobotu svátek.

Los nám v tomto ročníku určil, že oba zápasy se znojemskými soupeři budeme hrát ve Znojmě. Na jaře tak pojedeme opět do Znojma na zápas s TJ Znojmo, po zápase máme v plánu návštěvu znojemského podzemí a samozřejmě návštěvu vinného sklepa v Miroslavi. Tentokrát bude ochutnávat tata a já budu řídit, David bude při ochutnávce rozeznávat se zavázanýma očima bílé víno od červeného.

Lukáš Řehůřek  

—————

Zpět