Výlet do Znojma

06.01.2015 13:38

V neděli 4. ledna 2015 jsme hráli 5. kolo KP 1 ve Znojmě proti domácím mládežníkům z SK GPOA Znojmo. Tradičně jsme se stavili ve vinném sklepu u pana Slávka v Miroslavi. Netradiční však bylo, že tentokrát jel pan Slávek s námi do Znojma. Ve Znojmě jsme při hledání hrací místnosti trochu bloudili, cestou jsme potkali Tomáše Rösnera, který nás ochotně do hrací místnosti domácích dovedl.

Sestavy na prvních dvou šachovnicích byly stejné jako při loňském zápase, paradoxně skončily stejným výsledkem jako loni. Na 3. a 4. šachovnici došlo rovněž k odvetným zápasům mezi Josefem Růžičkou s Pepou Spodným a Lukášem Mikulů s Petrem Kučerou pouze s tím rozdílem, že loni hráli Josef Růžička i Lukáš Mikulů za TJ Znojmo.

Jako první skončila partie mezi tatou a Markem Jakubem. Tatovi se povedlo zadání, vyšla mu příprava na sicilskou obranu. Když se soupeř dlouze zamyslel, zkusil mu tata nabídnout remízu, která byla přijata.

Jako druhá skončila partie na 5. šachovnici mezi Reném a Vojtěchem Havlem. Tuto remízu jsem hodnotil kladně, protože se mi více líbila pozice Reného soupeře.

Pak jsem remízoval s Lubošem Riškou v přibližně rovné pozici, nabídl jsem Lubošovi remízu poté, co se mi zdálo, že jsem ztratil malou výhodu.

Pak se vrátil tata a navrhl, abychom zašli do znojemského podzemí. Zbylé partiie byly vyrovnané, Gustav a Petr měli lepší pozici, Jura Hrdina s Pepou o něco horší, Davidova pozice byla vyrovnaná.  Požádal jsem Reného, ať sleduje průběh zápasu s tím, že jdeme do znojemského podzemí.

Ve 13:30 skutečně začínala prohlídka znojemského podzemí, návštěvu rozhodně doporučuji, hloubka podzemních prostor činí 16 metrů a má 3 podlaží. Dozvěděli jsme se i zajímavosti z historie Znojma, např. že Znojmo získalo městská práva v roce 1226, zatímco Brno v roce 1241. Znojmo historicky fungovalo jako centrum obchodu na cestě mezi dnešním Rakouskem a Polskem.  

Po 14:30 jsme se s tatou vrátili do hrací místnosti, tipovali jsme, že utkání skončí těsným výsledkem (remízou, výhrou 4,5:3,5, nebo porážkou 3,5:4,5). Po příchodu do hrací místnosti nás René informoval, že utkání skončí 4:4. Dohrávala se poslední partie mezi Pepou a Josefem Růžičkou, Pepa měl o dva pěšce méně a partii brzy prohrál.

Před naším návratem David stejně jako loni porazil Honzu Dočekala, David Honzovi nabízel remízu, Honza nabídku nepřijal a potom partii pokazil a následně prohrál. Petrovi se podařilo v koncovce porazit Lukáše Mikulů, zatímco Gustav partii pouze remízoval. Jura Hrdina v lepší pozici překročil čas v 38. tahu, což je velká škoda.

Utkání tedy skončilo remízou 4:4 (asi spravedlivě).

Na závěr jsme si s domácím dali slib, že se příští rok potkáme ve stejné soutěži (myšleno v KP 1), tak snad se zadaří a ani jedno z družstev nesestoupí.

Lukáš Řehůřek


—————

Zpět