10. kolo KP 1 – Duras B

26.03.2018 09:50

V 10. kole jsme narazili na Duras B. My jsme bojovali o teoretickou možnost na záchranu, Duras naopak o postup do 2. ligy. Duras B vzal tento zápas natolik vážně, že nastoupil v základní sestavě s mnoha zkušenými matadory: Neklanem Vyskočilem, dvojnásobným seniorským přeborníkem ČR Petrem Mlýnkem a účastníkem AZ kvízu (v televizi se pořad vysílal 23. března 2018) Václavem Fenclem. My jsme nastoupili v jedné z nejsilnějších sestav v tomto ročníku krajského přeboru, ale favoritem byli určitě hosté.

Zápas začal rychlou a očekávanou remízou mezi Pepou Spodným a Milanem Donnertem. Poměrně rychle jsme šli do vedení poté, co Standa Staněk rozehrál své oblíbené jezdce, kterými udolal Michal Zavadila. Následovala remíza Daniela Gajdoše s panem Mlýnkem, kteří si vyměnili téměř všechny figurky, vznikla remízová koncovka s různobarevnými střelci.

Vývoj zápasu hosté otočili dvěma výhrami, nejdříve Milan Boháček porazil Reného Přibyla, René hrál partii po noční směně, kdybych to
věděl, na zápas ho nenominuji, poté Václav Fencl porazil Juru Hrdinu. Stav zápasu na 3:3 jsem srovnal po výhře nad Vladimírem Ševčíkem. Zahájení přešlo do francouzské obrany, po zahájení jsem stál dobře, proto jsem odmítl soupeřovu nabídku na remízu kolem 15. tahu a partii dovedl do vítězného konce.

O výsledku zápasu rozhodovaly partie na 1. a 8. šachovnici. Bylo to velice napínavé, více než hodinu jsme sledovali, jak partie dopadnou.

Na 8. šachovnici hrál Michal Kalod s Ivanem Kopečkem. Michal získal figuru ve střední hře figuru, Ivan vynalézavě vzdoroval až do koncovky, kde již nebylo možné pozici udržet. Ujali jsme se vedení 4:3 a zbývala jen partie na 1. šachovnici mezi Davidem Holemářem a Neklanem Vyskočilem. Před zápasem se mě David ptal, jestli by mi vadilo, kdyby partie skončila remízou, odpověděl jsem, že proti tomu nic nemám. Nakonec se ale David rozhodl, že bude bojovat, po zahájení stál mírně lépe. Poté však převzal iniciativu Neklan, David bránil horší pozici, Neklan ho udolal v koncovce a zachránil remízu 4:4 pro Duras.

Tato remíza není dobrá ani pro jeden tým, pro nás znamená definitivní sestup do KP 2, pro Duras to, že do 2. ligy nepostoupí.

Lukáš Řehůřek


—————

Zpět