Postup do ligy unikl o vlásek

26.04.2013 17:18

Postup do ligy unikl o vlásek

 

ŠK Bystrc Oilers se v letošním KP 1 již v prvním kole dostal na vítěznou vlnu, na které jsme se udrželi až do 7. kola, kdy jsme remizovali s Durasem Brno. V těchto vítězných šesti kolech jsme skoro vždycky vyhráli  4.5 – 3.5, šachová bohyně Caissa stála vždy při nás. Například ve 4. kole, těsně před vánoci, jsme hráli v Tetčicích s místním Sokolem v krásném prostředí hotelu Crlík, kde bývá při motocyklových závodech ubytován např. „šílený“ Max /Biaggi/, jeden z nejpopulárnějších motocyklových jezdců. Tetčice měli dosud  na nás ztrátu jen 2 bodů, tak jsme hráli  o to, kdo vstoupí do Nového roku jako lídr. Vyšlo to nám 4.5 – 3.5 a Tetčice se postupně pak dokonce dostaly do hry o záchranu.

Po předposledním kole jsme byli druzí za ŠK Garde Lipovec, který zcela zaslouženě letošní KP 1 vyhrál a měli jsme 3 body náskok před Loko C. Právě proti Loko C jsme hráli v posledním kole, k postupu do ligy nám stačila remíza. Uhrát remízu s mladými hráči soupeře však není vůbec jednoduché. Utkání se přitom vyvíjelo pro nás příznivě, doktor Píše vyhrál jako první a na ostatních sedmi deskách to na první pohled vůbec nevypadalo, že bychom měli celkově prohrát. Po vítězství Jiřího Hrdiny, jenž zvítězil nad talentovaným Edou Medunou  a který tak potvrdil své skvělé výsledky v letošním KP 1, už všichni hráči Bystrce propadli postupové euforii. Stav utkání byl totiž 3.5 – 3.5, hrála se poslední partie mezi Janem Kalendovským a Petrem Zavackým. Na šachovnici byla teoretická remíza – věž a jezdec proti věži, ale Zavacký to prostě zkoušet musel. Přihlížející David Holemář pronesl několik uklidňujících vět a Honza Kalendovský zas, že si dopředu zamarkieroval  50. tah bez pěšce. Zavacký měl v tu chvíli jen necelou minutu do spadnutí praporku, proti 15 minutám soupeře.

Jan Kalendovský je všeobecně považován za jednoho z nejlepších šachových teoretiků v kraji, nic tedy nenasvědčovalo tomu, že by partie mohla skončit jinak než remízou. Avšak stalo se, Zavacký zvítězil. Samozřejmě, že všichni Bystrčané z toho byli rozčarováni, doktor Píše vykřikl, že to by se v Adamově stát nemohlo a že příští sezónu bude hrát KP 1 za Adamov.

Co se dá dělat, Caissa nás opustila, k postupu do ligy chybělo tak málo, tak strašně málo, život však jde dál a za pár měsíců začíná nový ročník KP 1.    

 

                                                                                                                                            Jiří Řehůřek

—————

Zpět


Diskusní téma: Postup do ligy unikl o vlásek

Datum: 27.04.2013

Vložil: Karel Kredl

Titulek: koncovka

Vzniklá koncovka je samozřejmě remíza, ale od slabší strany vyžaduje přesnou hru. Díval jsem se, že tuto koncovku vyhrál Kasparov nad J. Polgárovou v roce 1996 v Dos Hermanas, samozřejmě po chybách soupeřky.

—————

Datum: 28.04.2013

Vložil: Jiří Kubíček

Titulek: Re: koncovka

Zajímavá poznámka, nás slabší hráče potěší, že i takové hvězdy dělají podobné chyby. Honza ale neudělal herní chybu, spadl mu praporek. I to závěrečné postavení, po odtahání 35 tahů od posledního braní, je stále remízové.

—————

Datum: 28.04.2013

Vložil: Jiří Řehůřek

Titulek: Re: Re: koncovka

Před několika lety v Pardubicích jsem hrál tu stejnou koncovku s hráčem z Nižného Novgorodu, byl ještě o něco starší než já, ELO měl pod 2000 a nepotřeboval nutně vyhrát. Nicméně to zkoušel, mého krále dostal rovněž na první řadu, já měl věž na osmé řadě. S věží jsem podle toho, co hrál soupeř, potáhl buď o jedno pole doleva nebo doprava, příp. o jedno pole dopředu nebo dozadu. Asi po10 tazích takového hraní, to soupeře evidentně přestalo bavit, ale remízu mě nenabídl. Zahrál to tak, že se vyměnily věže a s konstatováním ničja mi podal ruku. Na druhé straně jsem už určitě někdy prohrál i ještě více remízovou koncovku. Prostě slabou chvíli má někdy i Judita Polgárová.

—————