Těsná porážka s Rudicí v KP 1

10.02.2014 13:33

V 7. kole krajského přeboru se pro nás zápas s poslední Rudicí nevyvíjel příznivě. Jako první prohrál René s panem Poláchem, poté prohrál Pavel Kopkan s Pavlem Krupicou. Pavel Kopkan stál po zahájení o něco lépe, odmítl nabídku remízy, pak však ztratil kvalitu a partii prohrál. Následovala má remíza s Liborem Chloupkem. Soupeř mě překvapil volbou zahájení – Jänishovým gambitem ve španělské obraně, který jsem ve vážné partii ani v rapidu nehrál mnoho let. Partie byla po celou dobu v rovnováze, přijal jsem remízu ve vyrovnané koncovce s věží, jezdcem a pěti pěšci proti věži, střelci a pěti pěšcům soupeře. Potom prohrál tata s Pavlem Hubeným, tata přehlédl taktický motiv ve věžové koncovce, po kterém ztratil věž.

Za stavu 3,5:0,5 pro domácí Rudici jsme ve všech zbývajících partiích stáli o něco lépe. Nejrychleji uplatnil převahu dvou pěšců Gustav v partii proti Michalu Hniličkovi, poté David vyhrál věžovou koncovku s Michalem Radou. Josef Spodný odmítl mnoho soupeřových nabídek remízy a udolal soupeře v koncovce, i když soupeř mohl v jeden okamžik vynutit pat.

Za stavu 3,5:3,5 o výsledku utkání rozhodovala partie mezi Jurou Hrdinou a Pavlem Loubalem. Jura stál přibližně do 50. tahu lépe, měl aktivnější pozici, avšak bylo obtížné najít vítězný plán. Soupeř hrál přibližně od 45. do závěrečného 135. tahu s minutou na hodinách a bonusem třiceti vteřin za každý provedený tah. Kolem 50. tahu Jura nevýhodně vyměnil dámy, po čemž soupeř získal důležitého pěšce, a partie se tak otočila. Partie dospěla do dámské koncovky, kdy Jura měl samotnou dámu a soupeř navíc jednoho pěšce. Soupeř pěšce prosadil do dámy ve výše uvedeném 135. tahu. Oceňuji výkon obou hráčů v této partii za výdrž i předvedenou hru, na vlastní oči jsem dosud tak dlouhou partii neviděl.  

Domácí tak celkově zvítězili 4,5:3,5 po 6,5 hodinách hry ve velice bojovném zápase, ve kterém pouze jedna partie skončila remízou.

Lukáš Řehůřek

—————

Zpět